divendres, 3 de desembre del 2010

Adrspach

Aquí un vídeo casolà però que mostra l'essència d'aquesta zona txeca, la riba del davant de l'alemany Elbsandstein, laberints de torres d'arenisca i tradició local, free magnes, prohibit encastadors metàlics, s'assegura amb nusos (uzels) i hi ha algunes anelles molt esporàdiques...

Escalada emocionant que ens mostra el passat i l'evolució futura de l'escalada i la relació amb la natura.

salut i a suar!!

(Cliqueu el títol)

Petr Slanina, 2on video

Un segon vídeo que m'ha deixat acollonit...
Atenció a la música dels crèdits, que a molts ens portarà records entranyables de quan teníem més pèl, més muscle i menys cervell (o això creiem...)
HAUREM D'APRENDRE A ESCALAR!!!

Petr Slanina "Spek"



Bones amics,

Ja fa temps que no parlava de cap personatge de l'escalada d'aquests mítics i gairebé desconeguts que m'agraden a mi. El que passa és que sovint costa trobar referències d'aquesta gent discreta i maleïda. Un exemple són els mítics i potents germans Estorach, montserratins dels anys 40 dels que m'ha sigut impossible trobar res (des d'aquí faig una crida a qui n'hagi estudiat la figura a que m'il·lustri sobre aquests admirats escaladors). El mateix ens passa amb escaladors d'altres cultures d'escalada només conegudes aquí per una minoria. Tímidament els escaladors de l'est d'Europa s'han fet un lloc a l'escalada mundial, gent com Ondra o Mrazec no necessiten presentació. Aquests reconeguts escaladors són coneguts per les seves gestes en la lluita per assolir els graus més alts en escalada esportiva. Però la part menys coneguda de l'escalada a Txèquia són les torres d'arenisca on només es practica l'escalada tradicional. Jo personalment només coneixia com a exponent en aquesta forma d'escalada a l'alemany Bernd Arnold, que recenment podeu veure alliçonant ianquis al·lucinats al vídeo THE SHARP END. Però a l'altra banda del riu Elbe (Laba en txec) també tenen els seus herois amb nervis d'acer i amb un domini tècnic excepcional. Els meus amics txecs i eslovacs m'han presentat Petr Slanina "Spek".
Spek té 43 anys i viu a Rychnov u Jablonce (Txèquia) i la seva zona d'escalada habitual és l'arensica de Klokočské skály.
Va començar a escalar amb els seus pares quan tenia 8 anys. I introduït precoçment en les severes regles de l'escalada txeca, destinades a la preservació absoluta de la roca i la seva adherència, i on l'escalada pren tota una dimensió psicològica i cultural, es va convertir en un escalador de primer nivell mundial, prolífic i perfeccionista, sense ser gens conegut fora de l'ambient de l'arenisca txeca. Com a mostra, a part del vídeo adjunt (CLIQUEU EL TÍTOL DE L'ENTRADA), mencionar que ha obert 1470 vies a les roques d'arenisca (sempre d'alta dificultat i exposició), que ha ressenyat amb cura en els seus 8 diaris personals!!
La seva primera obertura va ser el 1980 amb „Za to nemůžu“ a Adršpašské skály. La última és Tornado Loo (7b) a Kalymnos, Grècia (tot just la seva segona obertura en calcari).

Les pàgines web que parlen d'ell mencionen lacònicament que "no entrena, només escala".

Un vell roquer que li fot molta canya!!