dimecres, 3 de novembre del 2010

Prohibició a Les Crestes

Esperant la màxima difusió d'aquesta notícia per a que es compleixi el desig expressat pel propietari del terreny, donada la massificació soferta en aquest sector (i a Cabacés en general) durant els darrers caps de setmana de tardor, en especial Tot Sants, queda PROHIBIDA l'escalada al sector de Les Crestes.

Esperem poder obrir un diàleg amb el propietari de cara a consensuar unes condicions mínimes de respecte a la natura i a la tranquilitat del lloc, així com un nou accés al sector, per poder tornar a escalar, això si, amb baixa freqüentació (és a dir, abstenir-se grups). De moment, però, el sector queda clausurat.

Cal entendre que els sectors d'escalada no es poden convertir en La Rambla.

Atenció a les notícies que ens puguin arribar d'altres sectors de Montsant (Racó de Missa p.ex.), perquè la direcció del Parc Natural està espantada i en alerta. De moment seria prudent no escalar en aquests sectors o essent molt discrets.

Salut i bones i tranquiles (sense aglomeracions ni colles sorolloses) escaldades.

12 comentaris:

Pukinhac ha dit...

Ho hem aconseguit....novament....demostrant que som un col·lectiu sense consciència del lloc on desenvolupem la nostra activitat, de l'impacte que fem en llocs molt fràgils, i que no sabem anar pel món sense ser res més que un ramat que no deixa res al seu pas. Si no deixem de comportar-nos ja com a ramat, s'ha acabat Montsant per nosaltres, i ens queixarem dels altres, però quina responsabilitat hi tenim? Per a mi, ho tinc clar, depsrés d'uns anys utilitzant l'escalada esportiva, i veient en que s'ha convertit aquest succedani prefabricat, que desaparegui el parabolt, i qui els vulgui que escali rocodroms a la ciutat, d'on hi ha gent que no hauria de sortir mai. Si no som ni conscients que a dins un parc natural no hi poden haver 50 cotxes aparcats en un bosc, com passa al racó de Missa sovint, doncs això tindrem i ens ho haurem guanyat entre tots. I dic entre TOTS, no una minoria, o uns quants, o els altres. Salut a tots.

Celimar ha dit...

Crec que us equivoqueu de ple en els vostres plantejaments...d'entrada no es tracta de buscar "culpables", ni d'autoflagelar-se com a col·lectiu poc respectuós, inconscient i bla, bla...ja fa temps que sento aquesta cantarella. L'escalada fa anys, potser segles que es practica i sempre ha comportat riscos i impactes (de fet com totes les activitats que realitzem els humans). Si bé és veritat que la nostra activitat cada cop consta amb més adeptes i modalitats, no m'atreviria a dir quina modalitat és més noble i quina menys. Heu de ser conscients que en el moment que s'obre un sector i es publica (per exemple al DESNIVEL) s'obre "la porta dels trons" i el lloc comença a tenir "propaganda"...per tant el primer responsable de la massificació és el "fet propagandistic" (totalment humà i lloable per altra banda). De fet els municipis i els seus habitants sempre poden decidir si els hi interessa o no una activitat emergent com aquesta (sempre hi ha lloc a possibles gestions, no? Hi ha municipis francesos on el col·lectiu escalador respecta i és respectat...això si, s'equipa de forma regulada, hi ha càmpings municipals, etc). Pel que fa al "MEDI AMBIENT" (paraula de Déu) que els tècnics del Departament facin la seva feina... però si us plau amb sentit comú (quin impacte fan els senderistes? i els boletaires? i els mountainbikers?). Una figa d'un altre "paner" és el fet dels propietaris. Cada tàpia sol estar en una parcel·la que és propietat d'algú; així doncs si el propietari "s'encabrita" ja podem plegar "veles"...per això és important parlar amb els propietaris (o municipis) a l'hora d'equipar...a vegades potser ens pensem que podem escampar "parabolts" o "friends" perquè la roca és bona o hi ha bones "fisures"...si ho fem per lliure ens podem trobar amb sorpreses (això no treu que enfilar-se a una tàpia verge no tingui un component d'aventura brutal...però si en faig propaganda ja no puc anar per lliure). Ah! Abans d'acabar...jo era dels qui estava amb un grup d'amics el pont de tots Sants... i vem anar a Cabacés...crec que és un lloc força màgic i és lloable la feina que heu fet d'equipar...tot i així penseu que quan algú s'enfila per primera vegada a una tàpia o col·loca un "parabolt" només és propietari d'aquella experiència i deixa un "llegat" per tots els altres escaladors (en cap cas n'és el propietari, sinó que en regala una obra...evidentment és caballerós respectar l'obra de l'autor!).

Anònim ha dit...

Celimar,

et podria dir que a mi també em sona la teva canatarella, i et podria dir que t'equivoques de ple en els teus plantejaments, però no ho faré, m'imagino que les teves raons deus tenir, encara que també em sembla evident, i permete'm l'exemple (no estic dient que tu hagis embrutat els sectors) que tu no has vist el dia després ni has hagut de baixar quatre bosses de merda dels sectors. Només et preguntaré, si vas estar per cabacés per Tots Sants: DE VERITAT CREUS QUE POT DURAR MOLT L'ESCALADA A CABACÉS O A QUALSEVOL LLOC AMB L'AGLOMERACIÓ QUE HI VA HAVER AQUESTS DIES DE PONT? (oju, i ho dic pensant només des del punt de vista de l'escalador). Perquè a mi durant aquests dies Cabacés, o alguns sectors de Cabacés no em van semblar un lloc gaire màgic ni tranquil...
Sobre modalitats nobles o menys, jo si que m'atreveixo a dir que considero molt més noble l'activitat que menys impacte deixi a l'entorn, ja sigui en forma de forats a la roca, arbres tallats, peus de via excessivament premsats, crits que espanten qualsevol bitxo dels voltants, magnesi, roca sobada, cotxes per arreu malmetent les pistes i els entradors als conreus, acampades incontrolades...
Per altra banda em sembla evident que no ens coneixes i que no tens ni idea de la forma com hem entrat en contacte amb propietaris/ajuntament de cara a decidir a on equipem, informa't abans de parlar del que no saps.
I com sempre, enlloc de mirar el que podem fer nosaltres i ser autocrítics amb la nostra forma de relacionar-nos amb l'entorn, traiem pilotes enfora i el primer que fem és comparar-nos amb altres col·lectius. Preocupem-nos del que hem fet malament nosaltres, del que podem millorar i no tant del que el veí fa malament (que no cal dir que hem de poder parlar de tot i de tots).
I finalment jo si que estic cansat del bonrotllisme que sosté que si poso una xapa és un llegat per la comunitat. No t'equivoquis, tal com la vaig posar la puc treure perquè la xapa, encara que no ho creguis, segueix sent meva, ja que et puc assegurar que les xapes tenen un preu ben físic i no el metafísic de l'experiència. Precisament, l'experiència és el que no veig propietat meva sinó que si que llego a la comunitat en les meves piades i articles de divulgació (perquè ho entenguis, per mi una via no és una línia de parabolts, i el llegat va més enllà d'això).
En tot cas jo si que penso fer autocrítica de la meva actuació (equipament, divulgació...), ja que és evident de que si no haguéssim actuat com hem actuat no hauria passat el dels darrers caps de setmana en que Cabacés començava a semblar Margalef. No és autoflagelar-nos, ni molt menys, sinó extreure conclusions per no repetir en el possible els mateixos errors,i decidir, dins de la mesura del possible (no som omniscients i no podem controlar-ho tot) com volem que sigui l'escalada a Cabacés, tal com han fet els gestors dels pobles francesos que menciones (no necessàriament hem de seguir el seu camí, i jo, personalment, no tinc cap interès en convertir l'escalada en activitat turística de masses, almenys de forma conscient).
Respecto molt les teves opinions, encara que moltes no les comparteixo en absolut, i crec, sense entrar en valoracions sobre el que representa per tu l'entorn (Montsant i cabacés en particular), ja que per a cada persona les experiències vitals són diferents, repeteixo, crec, que és molt diferent anar a un lloc el cap de setmana que veure'l i viure'l 365 dies a l'any.

Una salutació

Ferran

Puquinhac ha dit...

Celimar, buscar culpables? D'on ho treus? Els fets són els fets, i són una zona d'un parc natural plena de merda dimarts després de tots sants. Culpables? No és culpa de ningú però si que hi ha responsabilitats, i si cada persona individualment no és capaç de prendre consciència de la responsabilitat que té passa el que hem vist. Pel que fa a mi no tinc cap interés en autoflagerla-me, com tu dius, però si en prendre la meva responsabilitat i derivar-ne les accions que convinguin.

Pietro ha dit...

Buffff, molt mala notícia, esperem que s'arregli el tema i que la gent comenci a entendre que si a un lloc ni tan sols hi podem aparcar dels cotxes que hi ha, més val canviar de sector.
La veritat és que últimament la notícia es va repetint massa sovint: Grau dels Matxos, Les Crestes,...
És veritat que si analitzem la nostra actuació individualment gairebé mai tenim la culpa, però la summa de petites accions incíviques es converteix en un problema si són 200 les persones que al llarg de 3 dies van fent "cosetes" (una colilla per aquí, una cagadeta per allà, una pell de mandarina, uns quants crits, una caladeta al porret,...)
En fi, ánims i esperem que Cabacés recuperi el que per mi era el seu tresor més preuat fins ara: LA TRANQUIL·LITAT!

Sants ha dit...

Gràcies Pietro trobo que l'has clavat. Pel que fa a la tranquili·litat, et puc assegurar que ahir dimarts era total, així que el tresor no està ni molt menys perdut.
Pel que fa a la gestió de l'escalada que proposa Celimar emmirallant-se en França, em permetria recordar-li Lourmarin, Menerbes, Opied-le-Vieux, Fontvieille, Annot, Roquevaire, part de Bioux, i d'altres. Sincerament, crec que França ens pot mostrar el camí a no seguir, i malauradament hi estem anant de dret.

Celiterra ha dit...

bla bla bla? Per fer temps que sents la cantarella podries començar a escoltar-la perquè això ara va en serio. Pel que fa a comparar-te amb senderistes i mountainbikers i boletaires, els boletaires no els prendria com a exemple de bon comportament al bosc, i els altres a Montsant estant regulats i en molts llocs restringits. Tu mateix.

Anònim ha dit...

Hola, sóc la Isa, no sé si té vist aquest pont però et puc assegurar que pel volum de gent que ha passat per aquí no ha entrat massa gent al refu.I no t'ho dic per treure'n res econòmicament ja que nosaltres tenim feines a part ja que el refu pels escaladors sembla com si no existís. I m'agradaría que aixó canvies, que passessiu per aquí abans d'anar a escalar per informar-vos de com estan els sectors o simplement per comunicar-me on aneu. Ja que així us podria anar dient si ja hi a anat massa gent on aneu i millor canvieu de plans. O després d'escalar per dir-me que us han semblat les vies, si heu disfrutat o us han faltat metros, o forats,...un hola què tal sóc en Pepet de l'esperdenya i avui he estat per aquí.
Ara si enteneu que no sóc una oficina de turisme, no he de donar ressenyes i/o informació per cap mena d'obligació, no sóc una treballadora de la generalitat que cobri per això. Enteneu on aneu, no entraries a un bar a demanar el diari sense pendre res. Jo moralment només us demano una consumissió simbolica que us pot arribar a costar 80 cèntims, a mi no em faras rica però em sentiré que faig un servei. De la mateixa manera aquí deixo clar que no estic tot el dia per servir-vos i quan cregui que el momentd'esmorzar s'ha acabat sortiré de casa a passejar-nos jo i nenes, disculpeu si no hi sóc però ens podriem tornar boiges. Amb tot aquest rotllo realment volia arribar a dir que el poble en general tampoc no li recompensa econòmicament la vostra massificació, ja que la majoria d'escaladors no es gasten un duro ni s'interessen pel lloc on estan. O potser tu vas visitar la cooperativa i vas comprar oli? Vas trucar a l'ajuntament per saber si podies acampar o necessitaves algún permís? On ho podies fer o simplement vas "aparcar" la teva furgo al parquing, on els veins al llevar-se veien un camping. ho faries a la plaça catalunya? o vas trucar per saber com es regula l'escalada? Potser aviat ho hauràs de fer, és el resultat de la vostra i també la meva aparició en aquest meravellós poble, que ja m'agradava el primer dia que m'hi vaig passejar i no necessito que canvii.
En fi, realment m'agrada compartir el que un dia vaig equipar, que la gent ho disfruti i que la tranquilitat, com a mínim de la muntanya, no es perdi. Us espero a tots en aquest racó de món. Salut i bons aliments...

Celimar ha dit...

Doncs si Isa, si que em vas veure, i si que vaig entrar al refugi a preguntar i si que vaig consumir i si que he anat a la cooperativa i he portat la nena a veure el cinema el diumenge a la tarda i m'ha encantat veure el Barça amb la gent del poble i m'he passat una bona estona enraonant amb el troç de pà de l'"Amado" i si que des del dia que vaig venir aquí per escalar em va enemorar el "lloc"...fins i tot la vostra filosofia d'equipar vies!!...i Ferran, perdona però el Diumenge ens vem trobar als "solans" i vosaltres també ereu "colla" i també parlaveu-cridaveu (???)i també tenieu coses escampades...(com quasibé tothom)...i em va sorprendre que em fessiu propaganda de les vostres obertures...i "després" us sentíssim queixar-vos de la gentada i la massificació (la veritat ens va incomodar i en vem sentir mal-vinguts). Evidentment que em vaig sentir al·ludit en aquell moment i encara més al llegir el vostre blog. La meva intenció només era opinar; no ofendre al personal i ho sento si us heu sentit ofesos (Celiterra, el meu nom és Marcel·lí i el nom d'usuari que em va donar Google és celimar). A mi personalment m'agraden totes les modalitats del nostre "mundillo" i et puc assegurar que les intento practicar totes...de fet fins i tot, a vegades, en familia...i crec que Cabacés és un lloc ideal per disfrutar tothom...fins i tot la "canalla". Estic d'acord amb vosaltres que no cal emmirallar-se amb França i us encoratjo amb les vostres intencions de gestionar el "tema"...tens tota la raó Ferrran quan dius que jo no he baixat quilos de "merda" dels sectors de Cabacés...si que ho he fet en sectors que he equipat i emprenya força. És evident que us estimeu molt Cabacés i la feina (ben feta que heu fet)...us encoratjo a seguir lluitant i tant de bò pogeu tornar a obrir "les Crestes". Pel que fa a nosaltres seguirem venint a Cabcés...això si amb la nostra "furgo-nòmada" i us vindrem a veure i a fer una "miqueta" de "gasto" i si no hi ha "parabolts" també vindrem...Apa Salut!

Anònim ha dit...

Marcel·lí,

Només un apunt, una formalitat.
Em sembla força ofensiva la paraula que utilitzes, PROPAGANDA, no crec que sigui el cas. Potser dins la meva innocència vaig creure en la divulgació per fer partícips a la resta d'escaladors de les vies que hi havia a Cabacés. En tot cas abans d'aquesta PROPAGANDA el que em sentia dir és que érem uns egoïstes. Em resulta curiós que ara em senti dir que he fet PROPAGANDA i que de què em queixo.
Sobre el dilluns a la tarda als Solans, éreu vosaltres, el nostre grup i uns quants grups més. Lo mínim 30-40 persones, sens dubte és massa gent per a un sector tan petit, fes la reflexió que creguis oportuna, jo l'estic fent. Dins de la responsabilitat que jo tingui en la massificació actual de Cabacés per la divulgació que n'he fet, si que, però, no puc sentir-me responsable en la forma com la gent va a la muntanya.
Sobre el gasto que has fet al poble, no el conec, però si que et puc dir que la majoria de gent del poble té com a referència dels escaladors una gent que entra al pàrquing i surt del pàrquing i poc més.
Sobre la furgo-nòmada, em sembla una forma totalment respectable de viatjar, però si que et demano un pèl més de discreció (una furgo no es nota, 8 furgos semblen un càmping il·legal).

Crec que sempre hem rebut bé els visitants i els seguirem rebent bé, més enllà de les opinions que hagi pogut expressar en un peu de via davant del panorama i la gentada que vaig trobar (espero que ho puguis comprendre, em disculpo per les formes que no van ser les més adequades), i amb això em vull referir a que ni jo ni la gent del poble estem disposats a rebre escaladors a qualsevol preu i de qualsevol manera.

I si creus que la teva actuació individual és impecable, que probablement ho és, només una darrera reflexió. Cabacés té 350 habitants. Calculo que per cabacés aquest dies van passar uns 100-150 escaladors. La proporció és que a BCN arribessin de cop entre mig i un milió de visitants.

Salut i bones escalades

ferran

Celimar ha dit...

Disculpes acceptades...i disculpa si trobes ofensiva la paraula propaganda...potser hauría d'haver dit recomanades. a mi personalment si que m'agrada saber qui ha obert una línia i m'agrada conèixer els equipadors...per cert "aprofito" per felicitar-te per algunes d'elles (la"república bananera" és una joia dins dels 6C's). Apa doncs, bones escalades i que els fórums serveixin per això...intercanviar punts de vista. Salut!

Anònim ha dit...

Hola,
no hi ha dia que vagi a escalar i senti pena pel comportament de determinades persones.
Haig de dir que em sap molt greu trobar la brutícia que trobo.
A tots els sectors hi ha el "lavabo" que s'identifica perquè trobes papers de WC entre d'altres coses... costa tan endur-se el paper?
Malauradament de vegades el lavabo no està molt lluny, el pots trobar a peu de via! jo em pregunto:costa tan anar a fer les necessitats una mica més lluny i deixar el mínim rastre?

Salutacions