dissabte, 8 de gener del 2011

Escalada natural

"El nostre rastre a la paret no mostra res més que la nostra inadaptació al medi"

Josep Maria Alsina


"M'angunieja veure fileres de xapes en línies de roca a les que encara no havia arribat el moment de ser escalades"

John Gill


"To bolt a rock is like to bolt your own head!!"

Johnny Dawes


"Amb aquest bri de palla faré una revolució"

Masanobu Fukuoka


Els amants de l'escalada d'autoprotecció gaudeixen d'un nou lloc per a dur a terme la seva activitat. Els sectors Can Pistraus i Racó Pervers han vist canviada la fesomia d'alguna de les seves vies, en les que es busca respectar al màxim la morfologia de la roca. Un joc de tascons i uns quants friends, a més d'intuició, imaginació i serenitat seran suficients per escalar aquestes vies. Són molt recomanables els tricams. Hi ha vies que ofereixen una protecció més que fiable en fisures i forats, mentre que d'altres exigeixen dosis de morro més grans. En tot cas totes les vies han restat amb reunió de cadena i és possible la seva realització amb top rope. S'han retirat els parabolts que no s'han utilitzat, i de moment en algunes vies hem deixat un parabolt a l'espera d'alliberar-les totalment. Pròximament enfonsarem els espàrrecs per deixar la roca el més pura i neta possible.

Per altra banda totes aquests vies s'han escalat sense l'ús de magnesi, la fricció de la roca ho permet. Demanem que no utilitzeu aquest element antiestètic i letal per a la microvida de la roca, i que si el considereu indispensable en minimitzeu l'impacte raspallant-lo després de les vostres escalades.

Ens ha costat molts anys comprendre però personalment m'he tret un pes de sobre. Feia temps que no em sentia a gust taladrant i havent taladrat la roca i sento que en part arreglo el mal fet. Per mi el camí està traçat i després d'aquestes, noves vies ens esperen, vies que de sobte han agafat una vida nova.

Per a informació concreta de les vies restaurades adreceu-vos al llibre de piades de cal Ferrer.


Salut i bones escaldades

11 comentaris:

Ivan - Factordos ha dit...

què gran Ferran! si hi ha alguna facileta potser m'animo a provar que fa temps que li tinc ganes a això de l'escalada neta.

Ferran Guerrero ha dit...

Felicitats

Pepet ha dit...

De moment totes són molt fàcils! IV-V
T'ho recomano, és molt més divertit escalar així.

Anònim ha dit...

Ei ferran, de moment totes són fàcils, anima't pq segur que t'agrada!!

salut!!

Anònim ha dit...

m'he liat, volia dir ivan però buenu, per tu també va ferran... M'he deixat de ressenyar que en algunes vies van molt bé cordinos i bagues per ponts de roca.

salut

paca ha dit...

...per fi!!!! aquest es el camí...MOLT BE!!..."tornarem a ,tornarem a escalar,tornarem a sofrir,tornarem avèncer"

Fino ha dit...

El gust que et deixa escalar una via neta és un plaer de llarga durada.

Al sector que estem obrint a la masia ja n´hi han tres joies netes. Una bastant dura que encara se li hauran de fer uns quants tops abans d´anar-hi de primer.

Felicitas per l´evolució i llarga vida al tricam rosa!

Anònim ha dit...

Realment estic segur que com em passa a mi cada cop es fa més aburrida l'escalada esportiva...segurament aquesta evolució triunfarà, on a part del preuat grau, també hi haurà altres coses on potser ens faràn vibrar molt més un "encadene", el grau haviat morirà del tot!! en tots els foradtes de solans també hi entren moltes fustetes per falcar pitons...salut
Bernat

Anònim ha dit...

Felicitats! A veure si ara us hi animeu amb els sisens i setens, que aquest cap de setmana no he vist a ningú grimpar a les vies netes i sí molts frikis a les vies profanades per les expansions.

M'alegro al menys que la decisió de desequipar vies vingui dels seus equipadors, si és així ho respecto. Perquè després de fer 300km quedarse amb la idea que algún lladre s'ha emportat les xapes no és gaire agradable.

Salut i montaña! Encara que per a alguns els qui caminem 50 kilometres pero no fem ni V+ amb soltura siguem menys muntañencs... Aneu amb compte per això que els qui converteixen la muntanya en un femer no son necessariament escaladors justets, només cal donar un cop d'ull a Margalef per veure el que fan amb la muntanya certs frikis de l'escalada. Hi ha cada cop més escaladors molt forts de biceps i de coco sense el més mínim respecte per la muntanya.

Kbcés ha dit...

Benvolgut anònim,

estic prou d'acord em el que dius. De fet, si llegeixes altres entrades del blog, veuràs que mai he distingit el grau que fa una persona per decidir que fa més o menys impacte en els sectors d'escalada. (de fet he fustigat el camí que prenia l'escalada a Margalef repetides vegades).

En tot cas, pel que fa a Cabacés, més enllà del que hagis vist un dia concret, et puc assegurar que les vies desequipades eren les que més massificació i problemes estaven comportant.

Et puc assegurar que no distingeixo entre graus, per mi és tan bonic un IV com un setè o un novè o un onzè (no dic mentida quan dic que el grau no m'interessa). Així que si algun dia puc escalar aquestes vies amb mitjans nets les desequiparé també, perquè és com m'agrada escalar actualment.

salut

Anònim ha dit...

Pero habéis desequipado todas las vías de los dos sectores??
En cuanto a lo dicho no me creo que se desequipe un sector con más grado, y recordar que todo el mundo hemos pasado por ese grado.